Oculus - Summer 2011 - (Page 28)

interiors H O N O R AWARD Inverted Warehouse/Townhouse N EW Y O RK , NY Architect: Dean/Wolf Architects Client: Private ©Paul Warchol he project is an addition to and a renovation of a TriBeCa loft building. The structure is a traditional New York industrial warehouse that covers an entire lot. The design inverts the conventional townhouse configuration that places the parlor floor almost at street level. The elevator opens at the main entry on the top floor to a view of the diagonally juxtaposed exterior garden and interior reading court. The fifth-floor kitchen and dining spaces are joined by a single stair that rises to the penthouse living room. The descending route to the bedrooms, playrooms, and study crosses beneath the glass floor of the fourth-floor reading court, providing glimpses through the gardens to the sky. T DEAN/WOLF ARCHITECTS TEAM: Kathryn Dean, AIA, Charles Wolf, Eunjeong Seong INTERIOR DESIGN: JamesGreenberg STRUCTURAL ENGINEER: Hage Engineering M/E/P ENGINEER: Manny Rubiano, PE AUDIO/VIDEO CONSULTANT: Clarity Custom GENERAL CONTRACTOR: OMA Tech To create these spaces, the architects excavated double-story volumes out of the building’s center and opened the roof to introduce light. Tough oxidized steel construction featuring Cor-ten steel panels is suspended from the rooftop parapets to reinforce the upside-down organization. The voids provide a setting for traditional townhouse garden uses: exterior garden, reading court, and playground. The steel panels suspended into the two upper courts drop shingle-style in layers that move continuously inward. Frameless burgundy glass replaces some panels, creating openings down through the reading court in spiral pattern. To counterbalance these descending gestures, the glass of the garden court rises delicately toward the skyline, enclosing the rear wall of the penthouse living room. The glass doors at the front of this room slide open to draw the residents onto the garden deck and into the city. ■ Jury: “Its power comes from how it splits circulation to bring light deep into the building and gives a sense of mystery and the unexpected.” ©Paul Warchol 28 Oculus Summer 2011 2011 AIANY Design Awards http://www.dean-wolf.com/

Table of Contents for the Digital Edition of Oculus - Summer 2011

Oculus - Summer 2011
Contents
First Words
Center for Architecture
Introduction
Architecture
Interiors
Urban Design
Unbuilt Work
Last Words
Index to Advertisers

Oculus - Summer 2011

http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0113
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0412
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0312
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0212
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0112
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0411
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0311
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0211
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0111
http://www.nxtbookMEDIA.com