Oculus - Fall 2011 - (Page 22)

feature Small Spaces, Transforming Results S Three interior jobs show that good things come in small packages BY LINDA G. MILLER ome fi rms consider interiors projects stepping stones towards landing that one architecture project that will put them on the map. Others see interiors work as worthy on its own, and fi nd ways to keep it fresh. Wary clients test the waters with interior fi t-outs when building projects look too risky. T at means interiors projects in today’s economic climate can allow small fi rms to keep valued staff working and the ledger in the black – and let the creative juices fl ow. T ese three interiors are small spaces that deliver big results. A student center that started as leſt over space becomes a popular campus destination. A temporary storefront-turned-gallery connects a university with its neighborhood. An offi ce allows an idea-driven organization to reach out globally. Project Credits UNIVERSITY OF WYOMING SULLIVAN FAMILY STUDENT CENTER CLIENT: University of Wyoming College of Education ARCHITECT: Lewis.Tsurumaki. Lewis/LTL Architects PROJECT TEAM: Paul Lewis, AIA, Marc Tsurumaki, AIA, David J. Lewis, Hye-Young Chung, Matthew Clarke, Clark Manning, Laura Cheung ARCHITECT-OF-RECORD: University of Wyoming Facilities Planning Offi ce GENERAL CONTRACTOR: Elk Ridge Builders & Design STRUCTURAL ENGINEER: Robert Silman Associates CAD/CAM CONSULTANT: Tietz-Baccon Design and Fabrication SLATE FLOOR: Vermont Structural Slate Company WALLCOVERING: Knoll Textiles BULLETIN BOARD: Forbo BAMBOO PANELS: Smith & Fong Co. Plyboo; New World Millworks (CNC milling) FLOORCOVERING: Karastan Contract (carpet); Flexco (rubber fl ooring) FELT BENCH: Buffalo Felt Products TABLES, CHAIRS: Offi ; Blu Dot PROJECT SIGN: Building Image Group ART FRAMES: JBD, Inc. LIGHTING: Amerlux 3-Form Barco Lighting PAINT: Benjamin Moore Sullivan Family Student Center at the College of Education, University of Wyoming LARAMIE, WY Architect: Lewis.Tsurumaki.Lewis/LTL Architects On the heels of its acclaimed renovation of the Arthouse in Austin, Texas, LTL Architects was commissioned to design a student center for the University of Wyoming. Asked to create a space like no other on campus, LTL turned a non-descript, underutilized space in the recently-renovated College of Education building into a comfortable, contemporary, two-level student lounge that students have made an essential destination. Inspired by the organization of a courtyard in a cloister, the 5,200-square-foot center layers a two-level lounge space in a sequence of skins and armatures. Digitally-milled, bamboo plywood screens, produced by a computer script, are perforated with random openings of various sizes. T e screens defi ne the lounges and allow views between the cloistered “courtyards” and traffi cked hallways. Walnut columns on the fi rst level support both the bamboo panels and a stainless-steel “horizontal chandelier” with colored resin “petals.” It skims the ceiling, extending out toward the front door in one direction; inside the lounge it folds vertically to link to the upper-level guard rail. T e architects thought a double-height wall topped with a skylight should be neutral, but certainly not boring. T ey constructed a CNC-milled, 900-square-foot topographic map of Wyoming that extends between the two fl oors. It is installed so that the setting sun pours through the skylight on the second level, animating the mountainous contours of the state. “Typically, a building’s interior will be trans- Lewis.Tsurumaki.Lewis/LTL Architects: The two-level Sullivan Family Student Center is topped by a skylight and features a full-height topographic map of Wyoming. 22 Oculus Fall 2011 formed more frequently than its shell,” says LTL Architects Principal Paul Lewis, AIA. “Interiors, therefore, can be critical to a young practice’s fi nances. But we approach interiors for their capacity to invent richer ways for people to inhabit spaces, and as a testing ground for material and organizational experiments. T ey can happen more quickly and at lower costs than exterior construction.” Interior Motives: Activity & Growth ©Michael Moran http://www.naylornetwork.com/arc-nxt

Table of Contents for the Digital Edition of Oculus - Fall 2011

First Words
A Word from the Editor
Center for Architecture
One Block Over
Opener: The New Office Space
Small Spaces, Transforming Results
Redesigned Practice
The Lure of Pop-ups
A Giant, Hardly Sleeping: Pro Bono Sector
In Print
57-Year Watch
Last Words
Index to Advertisers

Oculus - Fall 2011

http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0113
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0412
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0312
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0212
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0112
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0411
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0311
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0211
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/ARCQ0111
http://www.nxtbookMEDIA.com